OM OSS - SEDAN 1941


Företaget grundades 1941 av Henry Olsson. Efter att i ett antal år ha monterat gengasaggregat åt en större verkstad i Växjö började Rottneborna trycka på om en verkstad i Rottne. Bönder och åkare gick ihop och lånade ut pengar till Henry så att verkstaden kunde byggas.

Lokalerna stod klara våren 1947. Det gick bra för farfar Henry och som mest jobbade det 12 personer på Rottne Motorverkstad; 1 smed, 1 svarvare, 2 lagerarbetare, 1 bilförsäljare, 6 mekaniker och så chefen – Henry. Under Henrys ledning skoddes det hästar och tillverkades redskap utöver service och reparation av allt man kan tänka sig. Bilförsäljaren sålde Austin och Citroën – vilka verkstaden också var auktoriserade för. Citroën blev vi auktoriserade för 1950 och är så än idag.

Med tiden blev Henry känd vida omkring under ett ganska speciellt smeknamn. Namnet grundade sig nog i att farfar lyckats ganska bra med det han satt sig för, och namnet…. GULDSMEDEN.

Efter att farfar drivit verksamheten i 32 år var det dags för nästa generation. Min far Roland tog över samma år som jag föddes, 1973. Vid det tillfället var det 4 man som jobbade här och under de år som Roland drev företaget har det varit mellan 2-4 anställda hela tiden. Utvecklingen har gjort att den verkstad som 1947 var byggd för c.a 6 man idag endast kan hysa 2,5 man. Även den tekniska utvecklingen på bilarna har rusade under Rolands ledning. När han tog över hade de flesta bilar förgasare och brytare. Idag har vi högtrycksdirektinsprutade dieslar och flera olika sorters bränslen och motorer. Roland har sett till att den nu lilla verkstaden Rottne Motorverkstad hela tiden hållit sig i framkant gällande utrustning och kunskap. Den 1 oktober 2010 blev jag, Roger Olsson, tredje generationen Olsson att driva Rottne Motorverkstad, och den 1 juli 2011 gick så Roland i pension.